Znaczenie trawy

Trawa to pierwotny pokarm. To najstarsze pożywienie, którym człowiek żywił się przez setki tysięcy lat, dopóki cywilizacja nie dostarczyła mu kiełków zbóż, porastających ziemię. Stąpamy, biegamy, siadamy, kładziemy się na niej. Gdziekolwiek są: słońce, woda i ziemia, tam jest trawa. Silne traw korzenie podtrzymują ziemię i chronią jej drogocenne minerały. Przenika nawet pustkowia samotne, wspina się po zboczach gór niedostępnych. Pokrywa jedną trzecią powierzchni ziemi. Trawa jest głównym elementem roślinności naszej planety. Tylko trawa, algi i porosty potrafią przetrwać w różnych warunkach klimatycznych. Odporna na suszę, zimno, nawet ogień. Czy ta siła przetrwania przekłada się jakoś na ich moc odżywczą? Ich wszechobecność jest współmierna z ich niezwykłymi właściwościami. Trawa ma długotrwały i ważny związek z ludźmi i zwierzętami.

Znaczenie słowa

,,Najniższe z królestw na ziemi jest bramą, przez którą przechodzimy odnowę i osiągamy doskonałość istnienia”

Cóż to za przekaz? Czy trawa, to pierwotne ziele, mające uzdrowić ludzkość? Czy zatem ludzie mogą żywic się trawą? Co sprawia, że odżywczy potencjał, jaki ta roślina kryje w swoich źdźbłach, jest źródłem zdrowia i życiowej siły dla tak potężnych zwierząt jak słonie, konie żyrafy, bizony bawoły? Co sprawia, że jedząc wyłącznie trawę mogą przetrwać? Czyżby mogła ona również, stanowić źródło ludzkiego pożywienia?

Filozofia surowego pożywienia 

Ludzie nie pobierają energii słonecznej bezpośrednio ze słońca, lecz za pomocą roślin zielonych. Powinniśmy stosować dietę zawierającą produkty przypominające to, co stanowi nasze źródło energii słonecznej. Ludzkość poszła w przeciwnym kierunku. Dieta składa się najczęściej z żywności gotowanej, smażonej, podgrzewanej w mikrofalówce, przetwarzanej, czyli z produktów martwych. Nie dostarcza to żadnej żywej energii. Kiedy coś zjem chcę się czuć ożywiona, pełna życia. Kiedy zjem coś gotowanego, czuję się zmęczona. To po prostu nie działa. Martwy pokarm zabija w człowieku życie i organizm musi walczyć, żeby się z tego oczyścić. Kiedy zjemy coś żywego, surowego, nie doznajesz ociężałości. Czujesz się coraz lepiej i rozwijasz się duchowo.

Pionierzy

Charles Franklin Schnabel zapoczątkował w latach 1929 jedzenie trawy przez współczesnego człowieka. Był chemikiem rolnym. Dzięki Schnabelowi firmy komercyjne produkowały i pakowały preparaty z młodej trawy. Był człowiekiem, od którego wszystko się zaczęło w związku z promowaniem i badaniami laboratoryjnymi dotyczących traw zbóż.

,,Siedem kg trawy zbóż stanowi równowartość stu pięćdziesięciu dziewięciu kg zwykłych warzyw z ogródka. Nie poznaliśmy nawet namiastki tego, jakie znaczenie może w przyszłości mieć dla człowieka trawa”.

,,Uprawa i przetwórstwo trawy o 40% zawartości białka to nowy sposób by nakarmić ludzi. Trawa stanowi najtańsze komercyjne źródło witamin i minerałów przyswajalne dla ludzi i zwierząt”.

–V.E. Irons

,,Widzę Świat bez chorób. Świat całkowitej harmonii, doskonałej fizycznej, psychicznej i duchowej równowagi dzięki przestrzeganiu przyczynowo – skutkowych praw natury”.

— Ann Wigmoore

Sok z traw zbóż to orzeźwiający nektar, to plazma młodości, krew naszego życia. Elementy, których brakuje w komórkach organizmu – zwłaszcza enzymów, witamin, hormonów i kwasów nukleinowych pozyskać można przez codzienny zielony napój z soku z traw zbóż. Ten napój to zielona transfuzja słońca.

Czym jest trawa?

Trawa – to róg obfitości enzymów i składników odżywczych. Enzymy oprócz innych cennych właściwości oczyszczają też organizm ze szkodliwych substancji i uczestniczą w tysiącach niekończących się procesów chemicznych zachodzących w organizmie. Sok wyciśnięty z trawy to istna zupa enzymowa, której komórki tańczą w metabolicznym ruchu ma w sobie tyle ”czi”, czyli bioelektrycznej energii, że aż czuć jak przenika ciało. Źdźbło trawy zawiera wszystkie elementy, z jakich zbudowany jest organizm, w tym również substancje odtruwające i regenerujące, które pobudzają do wytwarzania energii i wydalania z organizmu kwasów będących produktami ubocznymi przemiany materii. Trawa to pełnowartościowe pożywienie podtrzymujące życie.

 Co zawiera trawa?

  • Stężone składniki odżywcze
  • Znane białka i peptydy
  • Wszystkie znane witaminy i minerały
  • Chlorofil i karotenoidy
  • Antyoksydanty służące do detoksykacji
  • Doskonała przyswajalność
  • Aktywne enzymy
  • Immunomodulatory
  • Hormony wzrostu

Dlaczego trawa jest tak wspaniała?

Wszystkie warzywa to fabryki pożywienia. Jeśli chodzi o ilość protein, to liście trawy zawierają jej aż 25 % więcej od jaj. Które zawierają ich 12% a mięso zawiera ich 17%. Po co więc zawracać sobie głowę produkcją żywności o niskiej zawartości białka? Przecież nie chodzi o pozyskanie jak największej ilości proteiny, lecz o energie płynącą z pożywienia. Nie ważna jest ilość tylko, jakość.  Komórki ludzkiego organizmu potrzebują doskonale zbilansowanego pożywienia zawierającego szerokie spektrum wysokiej, jakości składników odżywczych.  Komórki nie potrzebują dużej ilości pustego jedzenia. Trawa to właściwe pożywienie. Trawa to pożywienie tęcza, zasobna we wszystko, czego potrzebujemy. Daje ona siłę i długowieczność.

,,Eksperymenty dowodzą wyraźnie, że choć inne produkty są zdrowe, tylko trawa jest pożywieniem pełnowartościowym i zawiera wszystkie składniki niezbędne dla podtrzymania życia”.

— Charles F .Schnabel

One Comment
Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *